Ponuda – Kruiz jedrilicom u Crnoj Gori

Odmor jedrilicom je pravo uzivanje i nezaboravna avantura. Glavna razlika izmedju odmorom na jahte i u hotelu je sloboda kretanja. Jedrilica je mali hotelcic koji moze da se premesti u neko drugo mesto. Naprimer veceras smo kod zidova Starog Kotora, sutra vec gledamo zvezde u nekoj divljoj uvali gde nema nikoga osim nas, a treci dan idemo u ribarsko selo – stanovnistvo gusara u proslosti.

Raspored putovanja obicno se planira unapred ali jos jednom – jedrenje je sloboda, znaci svaki dan mozemo izmisliti i odluciti nesto novo. Ponekad i vreme moze promeniti nase planove. 

Po zelji ekipa moze uzeti ucesce u upravljanju plovilom. Stati na kormilo, podignuti jedro, spustiti sidro i tako na dalje. Kapetan ce sve pokazati i objasniti.

Sta da uzmete sa sobom? Naravno peskir i kupaci kostim. Ako pricamo ozbiljno dosta je tih stvari koje koristite svaki dan. Sorc, maica, zatvorene patike ili krokse. Uzmite neku sportsku torbu ili ranac. Unutra je vrlo malo prostora za veliki kofer.

Svaki brod ima od 2 toaleta, dus-kabine, svoju kuhinju – sporet i frizider.

Ljudi obicno pogresno misle da je odmor na jahti bas skup. Ali nije to istina. U jedrilicu ili katamaran ulazi do 8 putnika, po 2 u kabinu. Ako se cjena racuna na jednog clana ekipe to ne ispada obicno skuplje od hotela.

Cjena jahtenog odmora se sastoje od cjene cartera plovila, nekih dodatnih usluga ako su potrebne, plate kapetana, parking po marinama, gorivo, hranu i t.d.

Obicno u pocetku ekipa sakuplja neke pare (oko 200 evra po clanu) za kupovinu hrane, pica, neki putni troskovi. Kapetan se hrani na racun ekipe.

Cjene cartera jedrilice Sun Odissey 439 u sezone 2022.

prije 2.04 1900e
2.04-23.04 2400e
23.04-18.06 2900e
18.06-2.07 3300e
2.07-27.08 3900e
27.08-17.09 3300e
17.09-29.10 2600e
poslje 29.10 1900e

Plata skipera je 820e sedmicno
Gorivo je oko 100e sedmicno
Cjene parkinga zavise od marine, obicno su od 70 do 120 evra za jednu noc. Domaca marina Porto Montenegro se ne naplacuje.

Katamaran ima puno vise prostora. To je kao prava vikendica na moru. Obicno on je 1,5 puta skuplje od jedrilice.

Raspored (moze da se menja po zelji ekipe).

Subota. Od 17.00 prijavljuemo se na jadrilicu. Kapetan proverjava brod. Posle idemo autom ili taksijom u market da kupimo hranu za 7 dana. Veceramo na brodu ili u restoranu po zelji.

Nedelja. Krecemo. Obilazimo Boku, gledamo Perast, ostrvo, ako ne bude guzve mozemo stati oko Gospe od Skrpjela. Svaki trenutak mozemo stati na sidro ili samo zaustaviti na otvorenom prostoru da se kupamo. Jedemo ostrige i ribu. To mozemo kupiti negde na farmi u Boki. Uvece parkiramo kod Starog grada Kotora. Setamo po gradu.

Ponedeljak. Izlazimo iz Kotora, Plovimo Bokom prema Herceg Novog. Parkiramo na noc blizu grada u novoj vrlo dobroj marine Lazure, gde mozemo vecerati u restoranu ili prosetati do grada.

Остров Госпа од Милости в Боке Которской

Utorak. Krecemo iz Lazure pa idemo prema otvorenom moru. Stanemo blizu Plave splje, ekipa moze da ide unutra sa gumenjakom. Posle idemo mimo Mamule do uvale Dobra Luka gde stanemo na sidro da se kupamo. Uvece idemo u Bigova. To je bila prije gusarska uvala a sad ima vrlo dobar riblji restoran. Tu nocimo na buj. Takodje u Bigova ima priljepi zalazak sunca, jedan od najbolih u Crnoj Gori.

Sreda. Idemo iz Bigova u Budvu uzput stanemo negde za kupanje. Dodjemo do hotela Sveti Stefan, stanemo tamo na sidro pa poslje se vratimo u Budvu. Uvece setamo po Starom gradu Budve.

Прекрасные закаты в Бигова

Cetvrtak. Prosetamo brodom do Petrovca da gledamo lepa ostrva, posle vracamo se nazad blizu Bigova mozemo stati za nocenje u novu marinu Lustica bay ili ako zelimo u divlju uvalu Dobra luka da spavamo pod zvezdama.

Petak. Setamo morem, kupamo se, uzivamo. Vracamo se u Boku. Uvece do 17 sati treba da se vratimo u Tivat u marinu Porto Montenegro.

Subota. Do 9 sati ujutro moramo napustiti jahtu.